Hamsters


Nederlandse benaming: Syrische goudhmaster
Latijn: Mesocricetus auratus
Lichaamslengte: 12 - 18 centimeter
Gewicht: 100 tot 200 gram
Levensverwachting: 3 tot 5 jaar

2016-04-28 14.53.40

Hammy Hamid
Geboren: eind 2015 
Gekocht: 28 april 2016

Scully

Scully
Geboren: begin 2016
Gekocht: 13 augustus 2016

Caresheet 
De voorouders van de Syrische hamsters komen oorspronkelijk uit de woestijnachtige gebieden van Syrië. Vanwege hun kleur werden ze aanvankelijk ook wel goudhamsters genoemd. Tegenwoordig bestaan er vele kleuren zoals crème, wit, zwart, oranje, blauw, grijs, sepia, etc. Deze kleuren kunnen voorkomen met vlekjes, strepen (gevlekte- en witband) en schimmel. Behalve de normale beharing kennen we de Syren ook in langhaar, satijnhaar en rexbeharing.
Het is belangrijk om iets van de geschiedenis van de Syrische hamster te weten omdat bepaalde instincten ondanks de domesticatie behouden zijn gebleven. Daar moeten we rekening mee houden bij het verzorgen en fokken met deze dieren.

In de woestijn is het overdag erg heet en daarom blijven de hamsters tot de schemering in hun hol, diep onder de grond. Pas als het ’s avonds koeler wordt komen ze tevoorschijn om voedsel te gaan zoeken. Hamsters zijn klein en kwetsbaar en zijn daarom makkelijke prooidieren. Ook dat is een reden dat ze pas op pad gaan als het donker is.
Ze leven solitair, dat wil zeggen dat ze het liefst alleen zijn. Alleen om te paren dulden ze andere hamsters om zich heen. Zelfs jonge hamstertjes worden na 3-4 weken al door hun moeder het nest uit gejaagd.
In de woestijn is weinig voedsel en nog minder water te vinden. De hamster legt dan ook vele kilometers per nacht af om voldoende voedsel te vergaren. Ze leven van zaden, granen, plantendelen en insecten. Om dat voedsel over zo’n grote afstand te kunnen vervoeren hebben ze wangzakken die als handige boodschappentassen fungeren. Water hebben ze niet veel nodig. Ze halen het vocht uit wat dauwdruppels die zich op de schaarse plantengroei bevinden. Omdat ze een winterslaap houden leggen ze grote voedselvoorraden aan in hun hol. Dit heet hamsteren. Hieraan dankt dit knaagdiertje zijn naam: hamster.

Het zal nu duidelijk zijn waarom een Syrische hamster overdag liever slaapt en pas ’s avonds wakker wordt. Nu begrijp je ook waarom een hamster zowel plantaardig als dierlijk voer wil hebben om dat te hamsteren in zijn huisje. En natuurlijk besef je nu dat een hamster veel beweging, dus een grote kooi en/of loopradje, nodig heeft. Belangrijk is ook dat je weet dat een Syrische hamster apart in een kooi gehouden moet worden, zonder soortgenootjes!
Een Syrische goudhamster is ongeveer 15-18 cm. lang en heeft een klein kort staartje. Hij heeft 4 teentjes aan de voorpoten waarmee hij ook voedsel kan vastpakken en 5 teentjes aan de achterpoten om lekker mee te kunnen graven. Het gewicht ligt gemiddeld rond 150-200 gram afhankelijk van hun kleur en haarstructuur. Vrouwtjes zijn gemiddeld gezien wat langer en zwaarder dan de manntjes.

Aanschaf:
De hamster die je koopt moet gezond zijn. Hij moet niet te jong maar zeker ook niet te oud zijn. Een jonge hamster moet minstens 50 gram wegen en 5-6 weken oud zijn. Pas dan is hij in staat om volledig zelfstandig te leven. Een gezonde hamster heeft schone oogjes en een schoon neusje en achterwerkje. Hij voelt stevig aan en heeft een glanzende vacht. In de winkel zitten jonge hamstertjes vaak in groepjes bij elkaar. Besef dat het hier gaat om jonge hamsters van 4-6 weken oud. Een paar weken later zullen ze elkaar niet meer in de buurt dulden. Een gouden regel is dan ook: één Syrische hamster per kooi!
Het maakt niet uit of je een mannetje of een vrouwtje koopt. Een vrouwtje is vaak wel wat groter, nieuwsgieriger en actiever dan een mannetje.

Huisvesting
Omdat een Syrische hamster het liefst alleen woont moet je voor elke hamster een aparte kooi hebben. Veel mensen geven de voorkeur aan een grote tralie kooi met horizontale spijltjes en een hoge onderbak. Omdat hamsters veel lopen moet de kooi een bodemoppervlakte hebben van minimaal 60 x 30 cm. Kleinere kooien (vaak met hoge verdiepingen) zijn minder geschikt. Een Syrische hamster is van nature een woestijndiertje en dus geen goede klimmer. Een val kan reeds fataal zijn voor deze kwetsbare diertjes. Een groot loop rad met een doorsnede van minimaal 18 cm mag beslist niet ontbreken. Kies een loop rad zonder open spijltjes omdat de hamster zich daaraan anders gemakkelijk kan bezeren.

Voeding
De hamsters die wij als huisdier houden hebben behalve plantaardige voedingsstoffen ook dierlijke eiwitten nodig. In de dierenspeciaalzaak is gemengd hamstervoer te koop waar alles in zit wat uw hamster nodig heeft. Het zogenaamde Premium hamstervoer bevat tevens voldoende eiwitten (15-20%) zodat u zeker weet dat uw hamster niets tekort komt. Een hamster eet ongeveer 10-20 gram voer per dag. Daarnaast heeft hij elke dag vers drinkwater nodig. Ook een klein beetje hooi of luzerne vindt hij lekker om aan te knabbelen.
Als je tenslotte elke dag een klein stukje fruit en/of groenvoer geeft, dan komt uw kleine knager beslist niets tekort.
De meeste hamsters geven de voorkeur aan andijvie, witlof, ijsbergsla, paprika, komkommer, wortel, tomaat, bloemkool, broccoli, appel, peer, banaan en avocado. Maar ook paardebloemblaadjes, weegbree en vogelmuur vinden ze heerlijk.
Natuurlijk mag je de hamster best wel eens verwennen met een lekker hapje. In de dierenspeciaalzaak is keuze genoeg. Favoriet zijn vaak: yochurtdrops, ongezouten nootjes, rozijnen , tarwe-aren en de speciale knabbelsticks die je aan de tralies van de kooi kunt ophangen.
Soms heeft een Syrische hamster wel eens wat extra eiwitten nodig. Vooral jonge, zieke, drachtige/zogende en ouder wordende dieren zullen u dankbaar zijn voor een stukje hardgekookt ei, een paar meelwormen of een bakje brintapap, eventueel aangevuld met wat extra vitaminedruppels die in de dierenwinkel te koop zijn.

Verzorgd en gezond
Een Syrische hamster is niet zo bevattelijk voor ziekten. Een hamster houdt zichzelf meestal keurig schoon. Hij poetst zijn vachtje geregeld en alleen langharige hamsters hebben af en toe een borstelbeurt nodig. Toch kan het gebeuren dat de hamster ziek wordt. Als je niet precies weet wat er aan de hand is dan kan je het beste maar even naar de dierenarts gaan.
Een gezonde hamster herken je aan zijn levendige uitdrukking. Hij heeft schone ogen en oren. Zijn neusje en achterwerkje mogen niet vies zijn en zijn vachtje moet mooi glad aanliggen en glanzen. Hieronder worden een paar aandoeningen beschreven die af en toe bij hamsters kunnen voorkomen.

Wet tail (natstaart)
Dit is een zeer besmettelijke bacterie-infectie in de darmen. De hamster heeft zeer ernstige diarree en de omgeving van zijn staartje is ontzettend smerig. Ook heeft hij minder eetlust en is hij minder actief. Men denkt dat stress een oorzaak kan zijn voor het ontstaan van deze ziekte. Omdat er gevaar is voor uitdroging is snel ingrijpen door de dierenarts noodzakelijk.

Diarree
Gewone diarree is onschuldiger dan natte staartziekte. Meestal ontstaat diarree door het geven van teveel nat- of bevroren groenvoer. In dit geval moet je de hamster een paar dagen geen fruit/groenvoer geven, wel hooi, mengvoer en water. Maak de kooi een keer extra schoon.

Verkoudheid
Een hamster mag nooit op de tocht staan en hij kan ook niet goed tegen nattigheid. Een hamster moet je dus ook nooit wassen. Een verkoudheid herken je aan een vieze neus, een rochelende ademhaling en de hamster maakt een algemeen zieke indruk. Zet hem op een warme droge plaats (20-25 graden Celsius) en zorg dat hij beslist niet op de tocht staat. Meestal gaat het na een week vanzelf over. Zo niet, dan is er kans op longontsteking en moet je naar de dierenarts.

Verwondingen
Een Syrische hamster is een klein diertje dat zich ernstig kan bezeren bij een val. Een gebroken pootje geneest meestal vanzelf binnen 2 weken. Een gebroken wervelkolom is ernstiger. Als er verlammingsverschijnselen optreden zal de dierenarts meestal adviseren het hamstertje te laten inslapen. Kleine wondjes (door b.v. een beet van een andere hamster) genezen doorgaans vanzelf. Alleen grotere wonden die blijven bloeden moeten gehecht worden. Bij veel bloedverlies, een ernstige val of door een schrikreactie kan een shock ontstaan. Leg de hamster dan in zijn kooi en zet die op een warme, schemerige en rustige plek totdat de hamster weer hersteld is. Dit kan een paar minuten tot een paar uur duren.

Bultjes
Bij oudere hamsters komen nog wel eens tumoren voor. De dierenarts kan onderzoeken of het inderdaad een tumor is. Een vetbult en een abces lijken uiterlijk veel op een tumor. Afhankelijk van de aard van de tumor kan de dierenarts soms nog operatief ingrijpen. Een vetbult moet je maar zien als een schoonheidsfoutje en een abces kan door de dierenarts schoongemaakt en gespoeld worden.

Parasieten
Een Syrische hamster is bij een normale huisvesting en voeding niet bevattelijk voor parasieten zoals luizen en mijten. Een heel enkele keer zitten er wel eens (nauwelijks zichtbare) parasieten in het hooi. Mocht de hamster er last van hebben dan is dat te zien aan een kaler en dunner wordende vacht. Ook heeft de hamster dan vaak jeuk. In de dierenspeciaalzaak zijn middeltjes verkrijgbaar waarmee de hamster goed te behandelen is.

Zonnesteek

Een hamster gedijt het beste bij een temperatuur rond 20 graden Celsius. Als het warmer wordt dan 30 graden, dan kan de hamster door de hitte bevangen raken. Om dat te voorkomen moet je bij extreem warm weer zorgen voor voldoende ventilatie en koeling. Een fles bevroren water in de kooi zal voor voldoende verkoeling zorgen. Als de temperatuur onder 10 graden Celsius komt dan kan de hamster in winterslaap gaan. Dit is geen ziekte maar het lijkt net of de hamster dood is. Hij voelt koud en stijf aan. Zet hem in een kamer met normale kamertemperatuur en hij zal na een half uurtje vanzelf weer "wakker" worden.

Heupklieren

Een Syrische hamster heeft aan beide flanken een zichtbare heupklier die een afscheiding kan produceren waarmee de hamster zijn territorium afbakent. De vacht rondom de heupklier is dan vaak wat vochtig. Bij oudere hamsters wordt de vacht rondom de heupklier wat kaler. Dit is geen ziekte en je hoeft daar dan ook niks aan te doen.

Ouderdom
Ook ouderdom is op zichzelf geen ziekte maar kan wel met allerlei ongemakken gepaard gaan. Een Syrische hamster wordt gemiddeld 2 (soms 3) jaar oud. Laat een oudere hamster zoveel mogelijk met rust. Meestal slapen ze vanzelf rustig in. Mocht je het idee hebben dat je hamster pijn heeft, ga dan naar de dierenarts voor euthanasie. Het is altijd weer een trieste ervaring als een hamster dood gaat. Hieronder staat een gedicht dat misschien wat troost kan geven aan de verzorger/-ster van de overleden hamster.