Tokeh Gekko


 IMG_0085

Wij hebben 2 Tokeh Gekko’s, 2 dames.
Aangeschaft 20 december 2009
Geboren 2003

Caresheet
Nederlandse naam: Tokeh Gekko
Latijnse naam: Gekko Gecko
Herkomst: zuidoostelijk Azië van India tot de Australazië.
(Australazië is het gebied rond Australie, Nieuw-Zeeland, Nieuw-Guinea, de daar omheen liggende eilanden van Melanesië en vaak ook een deel van Indonesië)
Terrarium
De Tokeh is een klimmer en heeft daarom behoefte aan een terrarium met diverse klimmogelijkheden. Voor een koppel heb je ongeveer een terrarium nodig van 70x40x40.

Bodembedekking
Hij komt voornamelijk voor in een licht vochtige omgeving kies daarom een bodembedekking die het vocht langere tijd vasthoudt, bijv: repti bark.

Inrichting
Verder kun je het terrarium met kunstbeplanting nog wat aankleden. Natuurlijk mogen een paar goede stokken en boomstronken niet ontbreken.  Zorg voor een goede sunspot zodat de temperatuur zo tussen de 24 en 26 graden ligt, onder de spot van het oplopen tot ongeveer 35 graden, 's nachts mag de temperatuur niet onder de 18 graden komen.

Uiterlijk
Tokehs hebben overdag een grijsblauwe kleur met oranje en witte vlekken. 's Avonds veranderen de tokehs een beetje van kleur en worden de dieren lichtblauw maar blijven de oranje stippen houden. Tokehs hebben grote gele ogen, met een verticale oogspleet, maar zonder oogleden. De Tokeh heeft een soort van hechtschijfjes aan de tenen, en kunnen daarmee tegen gladde wanden opklimmen. De naam Tokeh komt van het geluid dat hij maakt wanneer ze bijv, vrouwtjes lokken of anderen mannetjes bedreigen.
Met zijn maximale lengte van 35 centimeter is de Tokeh daarmee een van de grootste gekkosoorten. De Tokeh is herkenbaar aan zijn mooie lichtgrijze kleur met fel oranje vlekjes over zijn gehele lichaam, de buik is iets lichter van kleur. Ook kan de Tokeh een klein beetje zijn kleur aanpassen zodat hij minder zichtbaar is voor prooien en deze kan besluipen..

Voeding
Het voedsel van de Tokeh bestaat uit grote krekels of sprinkhanen, voer deze 2 a 3 keer per week. Ook de Tokeh heeft behoefte aan vitamine en kalk, bepoeder de voedseldieren met kalk en vitaminepreparaat. Dit gaat het makkelijkste door een beetje in het krekeldoosje te strooien en dan even te schudden zo komt het poeder op de krekels en kun je ze gaan voeren.

Gedrag
De Tokeh zijn erg agressief en zijn dat ook tegen hun verzorgers, wanneer een Tokeh bijt zal hij niet zomaar meer loslaten. De Tokeh leeft van nature een teruggetrokken leven in kieren en spleten en komt tevoorschijn wanneer de avond valt. Ze zijn niet bang voor mensen maar laten zich echter niet zomaar hanteren zonder te bijten. Hanteer de Tokeh alleen als dit niet anders kan, de huid van de Tokeh is namelijk erg dun en kan snel beschadigen ook brengt het hanteren veel stress met zich mee voor het dier. Tijdens het verschonen van het terrarium kan men handschoenen dragen als bescherming zodat men niet gebeten wordt.