Extatosoma tiaratum (Flappentak PS9)


Nederlandse benaming: Australische Flappentak
Latijn: Mesocricetus Extatosoma tiaratum
Lichaamslengte (zonder poten): mannetje 10 cm, vrouwtje: 13-16 cm
Afkomst: Zuidwesten van Australië en Nieuw-Guinea
Levensverwachting: max 2 jaar

20160823_190124 20160823_190302 20160823_190333

De flappentak is één van de vele soorten wandelende takken. Lees hier het antwoord op enkele veel gestelde vragen over wandelende takken en de flappentak in het bijzonder.

Wat voor diersoort is het?
Een wandelende tak is een insect. Net als andere insecten hebben ze 6 poten, 2 voelsprieten en meestal 2 paar vleugels.

Hoeveel soorten zijn er ?
Over de hele wereld zijn er wel 6.000 soorten wandelende takken. In Nederland worden er méér dan 100 soorten van gehouden, die allemaal andere vormen, kleuren, gedragingen en speciale eigenschappen hebben.

Hoe oud worden wandelende takken?
Het duurt ongeveer 4 tot 8 maanden voordat wandelende takken volwassen zijn en daarna kunnen ze nog tot een jaar leven. De flappentak is vrij groot, ongeveer 15 centimeter, en hij leeft daarom ook iets langer, tot maximaal anderhalf jaar.

Gaat hij vervellen?
Nadat hij uit het ei gekomen is gaat een wandelende tak een paar keer vervellen. Laat hem daarbij met rust en besproei hem tijdens het vervellen niet. Het is altijd leuk om hier een foto of een filmpje van te maken.

Is mijn wandelende tak een mannetje of een vrouwtje?
Bij de flappentak is het verschil duidelijk te zien vanaf de tweede vervelling. Mannetjes zijn slank en glad en de vrouwtjes zijn breed en hebben overal kleine stekeltjes. Je kunt mannetjes en vrouwtjes gewoon samen in een pot of terrarium houden, ze kunnen het goed met elkaar vinden.

Hoe kan ik zien of een wandelende tak volwassen is?
Het duidelijkste kenmerk is de aanwezigheid van vleugels. Alleen volwassen dieren hebben die.

Hoe houd ik een wandelende tak vast?
Je kunt een wandelende tak uit zijn verblijf halen door hem op je hand laten lopen. Je moet hem daarbij nooit vastpakken, anders kunnen zijn pootjes afbreken. Hij moet zelf op je hand lopen, maar je kan hem wel voorzichtig aansporen om dat te doen door hem zachtjes een zetje te geven.

Wat eten wandelende takken?
Wandelende takken eten braam-, frambozen-, eiken-, rozen-, hazelaar en eucalyptusbladeren. Het is handig om de geplukte voedseltakjes in een beker of potje met water in de kom of het terrarium te zetten. De wandelende tak heeft dan ook meteen takken om aan te hangen. Zorg dat er altijd eten is!

Wat moet je met de eitjes doen?
Als je eitjes ziet, kun je ze voorzichtig uit de kom of het terrarium halen en op een vochtig papiertje bewaren! Ze komen vanzelf uit, alhoewel dat zoals gezegd een half tot anderhalf jaar kan duren. Bewaar de eitjes bij een temperatuur van 25 graden, maar pas op voor schimmel: het papier mag niet te vochtig zijn.

Kun je verschillende soorten wandelende tak samen houden?
Dat kun je beter niet doen, omdat grotere takken de kleinere takjes kunnen aanvreten. Alleen takken die erg op elkaar lijken en dezelfde verzorging nodig hebben kun je samen houden, maar dan wel in een terrarium omdat ze veel ruimte nodig hebben.