Crotaphytus Collaris, New Mexico


We hebben 1 man en 1 dames geboren 3 februari 2017

Dame boven en onder en in het midden de man.

Ze hebben inmiddels een naam gekregen de man gaat Macho heten en zijn dames Macha & Chica

Caresheet:
Latijnse naam: Crotaphytus Collaris New Mexico
Nederlandse naam: Halsbandleguaan
Herkomst: Zuidelijke deel America, New Mexico
Lengte: 25 - 40 cm.
leeftijd: 10-15 jaar

De halsbandleguaan:
De halsbandleguaan dankt zijn naam aan de 2 zwarte dikwijls met wit omrande banden in zijn nek. De mannetjes van deze leguanensoort zijn daarbij bovendien nog eens veel feller gekleurd dan de vrouwtjes. De vrouwtjes vormen alleen felle oranje tot rode strepen en/of stippen wanneer ze paringsbereid zijn. Zoals hierboven al staat beschreven zijn er veel kleurcombinaties mogelijk en het gebeurt regelmatig dat een dier wat kleur betreft moeilijk in een kleurgroep is in te delen. Geslachtsonderscheid is echter bij deze soort wel heel duidelijk te zien. Het mannetje is grover gebouwd wat vooral voor de kop en de kaken geldt. Bovendien zijn de schubben rond de cloaca (een opening onder de staart die zowel voor de urine- en ontlastingafscheiding als voor de voorplanting zorgt) veel groter en grover. Deze kenmerken zijn echter pas echt goed waar te nemen wanneer de dieren volwassen zijn. De meeste vrouwtjes zijn echter al zowat vanaf de geboorte heel goed te sexen , omdat zij zwarte stippen aan weerszijde van hun cloaca hebben die bij mannetjes geheel ontbreken.

Een volwassen halsbandleguaan wordt tussen de 25 en 40 cm lang. De helft van zijn totale lichaamslengte wordt ingenomen door zijn staart. Een halsbandleguaan wordt dus niet al te groot. Het is echter wel een kleine gespierde hagedis met een grote kop en grof gebouwd lichaam. Door deze gespierde lichaamsbouw is hij in staat goed en snel te klimmen en redelijk hoge sprongen te maken. Dit laat hij ook vaak in het terrarium zien en is mede door zijn activiteit een populair terrariumdier aan het worden.

De halsbandleguaan is een erg actief beestje. Echter tijdens de winterperiode is dat wel anders. Door de kou en voedselschaartste is hij gedwongen in winterrust te gaan. Hierbij laat hij zijn ademhaling en hartslag zo ver zakken dat hij nog net in leven blijft. In het hol waarin hij de winterrust doorbrengt kan de temperatuur tot wel rond de 5-6 graden boven nul zakken. Hij eet hierbij 3-4 maanden helemaal niets en teert op zijn vetreserves die opgeslagen liggen in zijn staartbasis en achterpoten. Aan het einde van zijn winterrust gaat de halsbandleguaan hoger op zijn poten staan om zich te beschermen tegen het koude water wat van het ontdooiende ijs en sneeuw afkomstig is. Nadat deze koudeperiode afgelopen is warmt de halsbandleguaan zich weer op in de voorjaarszon om daarna weer snel op jacht te gaan.

Terrariumtype:
Terrarium grootte minimaal: 120 x 60 x 50 cm
Met takken, stenen, en calci sand, verstop plekken en klim-graafmogelijkheden. Let op geen grote losse stenen, omdat je dan risico loopt dat ze eronder geplet worden als ze er onder graven.
Uiteraard warmtelamp en UV-B
Temperatuur: Dagtemperatuur: 30 °C.
Nachttemperatuur: 18 °C.

Voedsel:
De halsbandleguaan zijn echte rovers en etem krekels, wormen, larven, sprinkhanen en andere insecten. Soms ook 1 dagsmuisjes. Fruit lusten ze ook af en toedenk aan appel, perzik en banaan. Als je fruit geeft moet je dit laten afhappen in kleine hapjes.
Voer niet teveel.
Naast de voeding is het belangrijk om vitaminen en mineralen te geven
Miner-all, Vit-all en Nutribac de laatste is speciaal voor een goede darmflora.

Voortplanting:
De dieren zijn eierleggend. Het aantal eieren per legsel bedraagt 5-10 stuks. Een vrouwtje is in staat 2-4 legsels per jaar te produceren. Wanneer het vrouwtje tijdens de paartijd klaar is om bevrucht te worden geeft ze dat aan middels feloranje tot felrode strepen en/of stippen op haar flanken en rug. Na het nodige baltsgedrag en machtsvertoon van het mannetje vind dan de paring plaats, waarbij het mannetje het vrouwtje stevig in de nek bijt. Dit kan zelfs tot verwondingen bij het vrouwtje leiden. Haar eieren komen in het hol bij een temperatuur van rond de 30 graden na zo'n 2 maanden uit. Ongeveer een week voordat ze de eieren gaat leggen stopt het vrouwtje met eten. In die periode groeien de eieren zo hard , dat er geen ruimte meer om voedsel in te nemen voor haar is. Bijkomende voordeel voor deze periode dat ze niet meer kan eten is dat er ook geen ontlasting meer mee kan komen tijdens het leggen van haar eieren. Deze ontlasting zou anders het legsel kunnen infecteren en geheel verloren kunnen laten gaan.

Overige opmerkingen:
Meer informatie over de dieren vindt u bij kweker Peter Geerts