Epipedobates Tricolor


Epipedobates Tricolor

Latijnse naam: Epipedobates tricolor
Aantal: 15+
Herkomst: De herkomst is Ecuador en Peru. Ze komen daar voor op de hellingen van de Andes van 20 m tot 2535 m hoogte.
Een behoorlijk verspreidingsgebied met nogal grote verschillen in hoogte.
Grootte: 19-25 mm
Leeftijd: onbekend

Caresheet  Latijnse naam : Epipedobates tricolor

Epipedobates tricolor
Dit is een kikkertje dat heel geschikt is voor de beginnende kikkerliefhebber om ervaring mee op te doen. Het is een kikkertje dat sterk is in de zin dat het weinig last heeft van ziektes als wormen, flagellaten etc.  Iedere ervaren kikkerliefhebber kent de aanloopproblemen die je met een terrarium kunt hebben qua temperatuur, vocht, vliegenkweek etc.  Een 'tricolor' is niet kieskeurig aan zijn voedsel, de temperatuur mag ook best een beetje varieren.
Deze kikker heeft behalve dat het een sterke kikker is,  een baltsroep die klinkt als het gefluit van een kanarie. Bovendien is het gedrag van de tricolor heel interessant. Ook bij andere kikkersoorten is dat interessant, maar hier is dat goed te volgen omdat het geen schuwe kikker is.

De volwassen mannetjes kunnen variëren van 19 mm tot 25 mm lengte. De vrouwtjes zijn iets groter en variëren tussen 21 en 26 mm.  De huidkleur is vlak na de metamorfose wat vleeskleurig tot bruinachtig en deze wordt gaande weg steeds dieper rood tot steenrood bij de volwassen dieren. De kikker is verder voorzien van  groene fluorescerende lengte strepen over de rug en langs de flanken. Deze strepen kunnen variëren van  kleur: er zijn populaties waar de kleur blauwer is, bij andere  populaties kan de kleur veel witter zijn.
Het patroon van deze lengtestrepen is ook nogal wisselend: de strepen kunnen breed of smal zijn, doorgetrokken of gestippeld

Verspreiding:
De herkomst is Ecuador en Peru. Ze komen daar voor op de hellingen van de Andes van 20 m tot 2535 m hoogte. Een behoorlijk verspreidingsgebied met nogal grote verschillen in hoogte. De omstandigheden waar de dieren in de natuur voorkomen verschillen dus nogal.

Het terrarium:
Voor een groepje van zo’n 5 a 6 dieren is een bak van 50x50x50 cm geschikt. Zorg wel dat de bak is ingericht met wat hout en een hoeveelheid planten.
Verder stelt de kikker weinig eisen aan de beplanting.

Temperatuur:
20-25°C overdag. ‘s Nachts enkele graden daling tot 15-18°C is mogelijk.

Eieren:
Legsels kunnen bestaan uit 10 tot 30 eieren.

Kweekinformatie:
Behalve bladeren zijn lege busjes waar fotorolletjes in hebben gezeten graag gebruikte plaatsen voor het afzetten van de eieren.
Het legsel kan natuurlijk weggehaald en door u zelf verder opgekweekt worden, leuker is het natuurlijk om te zien hoe het mannetje dit doet.
Het mannetje zorgt dat het legsel dat vaak open en bloot ligt, niet belaagd wordt. Hij is meestal in de buurt te vinden en verjaagt andere kikkers. Hij zorgt ook dat het legsel vochtig blijft: hij gaat regelmatig naar het water om daarna terug te komen met water en de eieren te bevochtigen.
Zodra de eieren uitkomen, neemt het mannetje de larven op de rug en brengt ze naar het water. Ook nu heeft u weer 2 mogelijkheden: de larven er uit halen en zelf op kweken of de larven hun gang laten gaan.
De larven van de Epipedobaten zijn in tegenstelling tot de larven van de Dendrobaten niet kannibalistisch. Ze kunnen dus met meerdere larven in het zelfde waterbakje opgroeien. Zodra de larven van de tricolor 4 pootjes hebben gekregen, gaan ze ook vrijwel meteen aan land. Als u ze zelf apart opkweekt is het daarom belangrijk dat ze op tijd in een bakje met een schuine kant gezet worden.

Overige kweekinformatie:
Omdat het de naam 'beginnerskikkertje' heeft wordt de 'tricolor' helaas behoorlijk ondergewaardeerd. Laat u daar niet door leiden: er zijn veel mensen die meer plezier beleven aan deze beginnerskikker dan aan soorten die onder kikkerfreaks meer aanzien genieten!