Gerbil


Nederlandse benaming: Mongoolse gerbil
Latijn: Meriones unguiculatus
Lichaamslengte: 10 - 14 centimeter
Staartlengte: 9 - 11 centimeter
Gewicht: 60 tot 120 gram
Levensverwachting: 3 tot 5 jaar

Frits
Geboren 1 november 2017

Op 9 november 2020 bij ons gekomen uit de noodopvang

 

Caresheet Mongoolse Gerbil
Gerbils zijn actief en graven graag. Houd minimaal twee gerbils in een aquarium of terrarium gevuld met houtkrullen en zand. Geef hem genoeg te knagen en knaagdiervoer.

Aanschaf:
Gerbils zijn echte holbewoners en hebben een enorme graafbehoefte. Ze zijn overdag en ’s nachts actief en leuk om naar te kijken. Echte knuffeldieren zijn het niet. Houd Gerbils altijd met minimaal twee dieren tegelijk.
Mannetjes of vrouwtjes maakt niet uit. Zet geen onbekende volwassen gerbils bij elkaar, ze gaan zeker vechten.

Huisvesting
Houd je Gerbils in een hoog aquarium, minimaal 40 centimeter hoog. Vul deze voor de helft met houtkrullen, gemengd met chinchillazand. Je Gerbil graaft hier een heel gangenstelsel in. Zorg voor een goed sluitend en ventilerend deksel, omdat Gerbils heel goed springen. Takken, schuilhokjes en klimstenen vindt hij fantastisch en gebruikt hij volop. Geef je gerbil ook eens een wc-rolletje. Hij versnippert het volledig of gebruikt het als bouwwerk en verveelt zich zo niet. Zet regelmatig een zwaar bakje met chinchillazand in het hok, waarin je Gerbil zich uitgebreid wast. Laat het badje niet staan, omdat je Gerbil het helemaal leeg spit waardoor je steeds nieuw zand moet aanbieden. Gerbils doen op een of twee vaste plaatsen in het hok hun behoefte. Maak deze plek om de dag schoon en een keer per week het hele hok.

Voeding
Mongoolse Gerbils eten niet veel. Het voer moet daarom volledig zijn en weinig vezels en vet bevatten. Een compleet knaagdiervoer is prima. Verwen je Gerbil af en toe met meelwormen en honden- of kattenbrokjes. Harde, niet te natte groente en fruit zoals appel en wortel, vindt hij ook heerlijk. Voor zijn knaagbehoefte geef je hem takken van wilgen, berken- of fruitbomen.

Verzorgd en gezond
De levensverwachting van een Mongoolse Gerbil is drie tot vijf jaar. Dat is een stuk langer dan de leeftijd van veel andere kleine knaagdieren. Een gezonde Gerbil heeft een glanzende, gladde beharing. Regelmatig een bad in chinchillazand helpt zijn vacht gezond te houden. Zijn tanden zijn donkergeel en zorg dat ze gelijkmatig afslijten door genoeg knagen.

Een nestje
Gerbils zijn met twaalf weken geslachtsrijp. Zo’n 24 dagen na de dekking bevalt het vrouwtje van vier tot vijf naakte jongen. De jongen blijven twee weken in het nest, daarna dartelen ze al snel door het hok. Het mannetje speelt een grote rol bij het grootbrengen van de jongen, dus is het beter om hem bij het nest te laten. Je loopt dan wel het risico dat het vrouwtje snel weer gedekt wordt. Na vijf weken zijn de jongen zelfstandig en mogen ze eventueel het hok verlaten.

Optillen
Mongoolse gerbils worden tam, maar zijn te actief om uitgebreid te knuffelen. Wil je ze toch optillen, doe dat dan in de kom van je hand en houd met je andere hand de staartaanzet (bij het kontje) lichtjes vast. Als je de staart zonder ondersteuning vast pakt voorbij de basis dan laat die los. De staart groeit niet meer aan