Maine Coon


Naam: Kuifje
Stamboomnaam: Mt. Cathli’s Celtic Fire
Ras: Maine Coon
Geslacht: Man
Geboortedatum: 20 Maart 2009

Caresheet De Maine Coon

Oorsprong:
De Maine-Coon is een van de oudste natuurlijke kattenrassen van noord Amerika, ze kwamen pas in 1976 naar Europa
Hoewel de naam nog wel eens verkeerd gespeld wordt zoals Main Coon is het toch echt Maine Coon. Aangezien het eerste deel van de naam, Maine, vernoemd is naar de staat Maine uit de Verenigde Staten.

Kenmerken:
Een van de kenmerken van de Maine Coon is de grote afmeting. De Maine Coon is namelijk qua afmeting het grootste kattenras. De Maine-Coon is een grote stevige kat en valt onder de halflanghaar, zijn gewicht ligt tussen de 5 en 10 kilo.
De brede kop heeft een stevige kin en een vierkante snuit met een lichte welving in de neus, grote oren met haarpluizen er uit.

De ogen zijn net niet rond maar iets amandelvormig. De kop wordt omlijst door een kraag die bij de katers voller is dan bij de poezen. Het lichaam is lang en ze staan hoog op de poten met tussen de tenen grote pluizen. Ze hebben een lange pluimstaart, de rest van de vacht is onregelmatig van lengte en waterafstotend, de vacht klit niet of nauwelijks. Een keer kammen per week is meestal voldoende. Hun vacht kan vele kleuren hebben, bijna alles mag alleen een aftekening als bij een Siamees is niet toegestaan. Het zijn langzame groeiers tussen de twee en drie jaar zijn ze pas volwassen.

Karakter:
De Maine Coon is een aanhankelijke kat zonder opdringerig te zijn, ze spelen graag. Een grote paal is aan te raden, meestal gebruiken ze de nagels niet als ze met je spelen ze zijn ook altijd goedgehumeurd en ook onderling zeer verdraagzaam.Vechtpartijen gaan ze bij voorkeur uit de weg, het is gewoon een heel gezellige kat met een zeer fraai uiterlijk.

De katers zijn meestal ondernemender en daardoor ook wat ondeugender. Ook zijn vaak relaxter en liever dan de poezen. Hierdoor zijn ze ook veel knuffeliger, wat sowieso beter kan aangezien ze ook een stuk groter worden.
Door hun afmetingen en karakter komen ze ook wat stoerder over als de poezen. Nadeel is wel weer dat ze zichzelf minder goed schoonhouden en je dus wat vaker zult moeten helpen met de vacht verzorging.

De poezen zijn goede moeders en zijn daardoor ook alerter dan katers. Over het algemeen is een poes toch wat gereserveerder als een kater. Ze zijn wel gewoon lief en aanhankelijk maar toch wat meer gereserveerd. Ook zijn de poezen meestal wat sneller humeurig, wat natuurlijk ook door de hormonen komt. Het schijnt dat vooral als de poes aan de pil is ze geregeld slechtere buien hebben.
Daarentegen zijn ze vaak beter in het zichzelf wassen en schoonhouden, waardoor je minder vaak hoeft te helpen bij de vacht verzorging. Maar ze kletsen dan ook wel weer meer dan katers en voelen zich eerder beledigd.

Rastandaard Maine Coon
De Maine Coon is een fors gebouwde halflanghaarkat met een natuurlijk aandoende vacht, die hem geschikt maakt voor elk klimaat.

Kop
Matig lange en matig brede kop met een vierkant snuitje.Hoge jukbeenderen.De neus is matig lang en het profiel vertoont een lichte glooiing tussen neus en voorhoofd. De kin is stevig en vormt één lijn met het puntje van de neus en de bovenlip.

Oren
Grote goed behaarde oren, breed aan de basis. Door de pluimpjes op de oren lijken deze puntig. De afstand tussen de oren bedraagt de breedte van één oor

Ogen
Grote uitdrukkingsvolle, wijd uit elkaar geplaatste ogen, iets schuin geplaatst.

Lichaam, Poten  en Voeten
Krachtig gespierd lichaam met een brede diepe borst en een horizontale ruglijn. Het lichaam is lang, maar wel in dusdanige verhoudingen, dat het een rechthoekige indruk maakt. Stevige wijd geplaatste middellange poten met een zware botstructuur en grote ronde voeten.

Nek
Gemiddeld van lengte

Staart
Brede staartinplant en taps uitlopend. De dichtbehaarde staart is lang en reikt tenminste tot de schouderbladen.

Vachtstructuur
Zware ruige vacht. Het haar is zijdeachtig, waardoor de vacht soepel valt.

Beharing
De beharing is kort bij de schouders, wordt naar achteren toe langer en is het langst bij de buik en de flanken. De kraag begint achter de oren en staat daardoor opzij en gaat bij voorkeur over in een bef

Oogkleur
Groen, goud of koper , hoe intenser hoe beter. Bij de witte Maine Coons: blauw of odd-eyed toegestaan.

NIET TOEGESTAAN
1-fijne botstructuur
2-vacht die overal even lang is
3-korte vacht
4-witte vlekken, medaillon
5-de kleuren; chocolate, lilac, points of het tabby ticked patroon.
6-afwijkingen uit “the list of defects”